ZOBNA HIGIENA

Skrb za zobe se začne že kmalu po rojstvu in vse skozi starostna obdobja. Dobra ustna higiena je pogoj za zdrave zobe in dlesni. Z njo preprečujemo nastanek zobnega kamna, kariesa, bolezni obzobnih tkiv in slabega ustnega zadaha.

Kaj je zobni kamen?

Po ščetkanju se na zobeh začnejo nabirati mehke zobne obloge ali plak. To je mehka, brezbarvna in lepljiva usedlina na naših zobeh, ki je sestavljena iz ostankov hrane, bakterij in njihovih presnovnih produktov. Ob rednem ščetkanju in nitkanju plak lahko odstranimo, ob neustrezni higieni pa se v roku 48 ur mineralizira in iz njega nastane trda zobna obloga oziroma zobni kamen, ki se ga s ščetko ali nitko ne da več odstraniti.

Zakaj vnete dlesni?

Bakterije, ki so dejavne v svežih oblogah na površini zob in zobnega kamna, povzročajo zobno gnilobo (karies) ter vnetje dlesni. Kadar so dlesni vnete, spremenijo barvo iz bledo rožnate v temnejšo rdečo, lahko so boleče na dotik, krvavijo ob ščetkanju in/ali nitkanju in se umikajo.

Kadar vnetje dlesni napreduje v parodontalno bolezen, se začnejo pod dlesnijo tvoriti žepki, v katerih se zopet kopičijo dodatne obloge in zobni kamen. Če oblog ne očistimo pravočasno, se lahko žepki poglobijo, dlesni na videz odstopajo od zob, pod dlesnijo se prične raztapljati tudi kost. Vse to lahko dolgoročno vodi v izgubo sicer povsem zdravih zob.

Kako poteka profesionalno čiščenje zob pri ustnem higieniku

Običajno se naredi v enem obisku traja med 45-60 minut, z ultrazvočnim inštrumentom se odstranijo mehke in trde obloge na tistih področjih, ki jih ščetka ne more doseči. Sledi peskanje in poliranje zob, ki odstrani morebitna površinska zabarvanje na zobeh. Pacienti, ki imajo povečanje globine žepov, se opravi glajenje in luščenje zobnih korenin. Ustni higienik vas motivira za nadaljno dobro higieno, seznani z uporabo in izbiro ustnih pripomočkov, opravi kontrolni pregledi in premazi proti skelenju.

Za dobro zdravje ustne votline je poleg dnevnega ščetkanja in nitkanja zob nujno, da redno hodimo na preventivne preglede in profesionalno odstranjevanje zobnega kamna.