12.5.2023

Otvoritev poslovnih prostorov Dentalne galerije MAJOMA d.o.o. & priložnostne razstave slik "Pretekanje prostora in časa"

Vabilo

Spoštovani/a!

Vljudno Vas vabimo na otvoritev poslovnih prostorov Dentalne galerije MAJOMA d.o.o. in priložnostne razstave slik "Pretakanje prostora in časa", ki bo v petek 12. maja 2023, ob 17. uri na naslovu Cesta zmage 98 (glavni vhod iz ceste Proletarskih brigad).

Marija Markoli Jovanović, dr. dent. med.
Prokuristka

mag. Tosja Kobler Jovanović
Direktorica

Razstava slik – PRETAKANJE PROSTORA IN ČASA

Avtor: Zvonko BARTOK

Zvonko Bartok, rojen 10. 12. 1963 v Mariboru.

Slikanje je moj hobi, profesionalno v rokah še vedno držim kamero, saj se zgolj od slikarstva žal ne da živeti. Vendar je ravno slikanje tisto, ki mi v celoti dopušča razvijanje lastne domišljije. V vsaki sliki, ki jo ustvarim, iščem vedno nekaj novega. Udeležujem se različnih slikarskih kolonij, na katerih spoznavam različne slikarske mojstre in umetnike ter nove tehnike, ki jih kasneje vnašam tudi v svoja dela. Za sabo imam že vrsto samostojnih in skupinskih razstav, na katerih sem prejel različna priznanja in pohvale.

Moje slike je strokovno ocenil tudi dobro znan likovni kritik Mario Berdič, ki je o delih zapisal naslednje - povzetek: "Zvonko Bartok brez dvoma črpa svoj ustvarjalni navdih tudi v zakladnici novo medijskih sredstev, vključno s filmom in računalništvom, saj se nam zazdi, kot da bi pripovedoval več zgodb hkrati, vendar ne samo na eni slikovni površini, marveč tudi med posameznimi slikami, kakor da skozi ves likovni opus spremlja neprekinjeno delovanje različnih usod. Pri tem pogosto uporablja prostorsko-dimenzijske odprtine, ki jih lahko opredelimo kot okna ali vrata v druga življenja ali druge stvarnosti."

Tudi Nina Jeza, kustosinja in kuratorka vidi v mojih slikah prepletanje več različnih zgodb - povzetek: "Zvonko je mojster v izboru barv, ki nas nagovorijo prve in ki največ prispevajo k všečnosti pogleda. Ob poglabljanju v izraznost njegovih del hitro ugotovimo, da govorijo več zgodb ter da se na platnu prepletajo različne dimenzije prostora in časa. Pri tem slike doživljamo raznoliko, intuitivno, dinamično, s čimer nam pravzaprav razširjajo zgolj predstavno zaznavo, saj lahko sami, glede na lastno razpoloženje, odločamo o vsebini posamezne umetnine. Prav to je tudi cilj umetnosti, da namreč umetnina vedno je in ostaja v trendu."

Vsaka prodaja, kritika ali pohvala ustvarjene slike mi daje novih navdihov za ustvarjanje. V ta namen z veseljem svoja dela predstavljam širšemu krogu ljudi.

Majoma otvoritev